Wino z rodzynek

Siła i zdrowie w rodzynkach

Rodzynki goszczą niemal w każdym domu w charakterze pysznej przekąski lub dodatku do ciast. Suszone winogrona od lat cieszą się uznaniem gospodyń domowych, które chętnie wykorzystują je w kuchni. Mało kto wie, że te niepozorne owoce posiadają właściwości lecznicze, dzięki którym można zapobiec wielu niepożądanym dolegliwościom. Badania wykazują, że regularne spożywanie rodzynek może skutecznie obniżyć ryzyko pojawienia się osteoporozy. Wzmacniają jednocześnie układ naczyniowo-sercowy, poprawiając znacząco jego funkcjonowanie, a także skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Co ciekawe, rodzynki powinny spożywać osoby borykające się na co dzień z kłopotami z tarczycą oraz osoby, które mają wybitne kłopoty z koncentracją. Można wobec tego powiedzieć, że rodzynki to wyjątkowo zdrowa przekąska, którą warto mieć zawsze w zanadrzu. Badania dowiodły również, że skutecznie obniżają ciśnienie. Entuzjaści domowych trunków powinni wobec tego zachwycić się przepisem na domowe wino z rodzynek, które zachwyca nietypowym smakiem ,a przede wszystkim zachowuje wszelkie zdrowotne właściwości tych suszonych owoców.

Jak przygotować wyjątkowe wino z rodzynek?

Wino jest na szczęście bardzo proste w przygotowaniu i nie różni się w zasadzie niczym od przygotowania wina z innych owoców. Rodzynki należy dokładnie umyć i nieco osuszyć. Po wykonaniu tej czynności należy rozdrobnić owoce na miazgę, którą następnie zalewamy odpowiednim roztworem. Roztwór należy wcześniej przygotować, gotując wodę z kilogramem cukru oraz fosforanem amonu, który stanowi pożywkę dla drożdży. Następnie należy odstawić miksturę na kilka godzin i po upływie tego czasu dodać matkę drożdżową. Mikstura w takiej postaci powinna poleżeć w zacienionym miejscu ponad tydzień. Po upływie tego czasu należy dodać pozostałość wody z cukrem oraz określoną w przepisie ilość drożdży. Wino rodzynkowe powinno dojrzewać około roku. Dopiero po takim czasie nabiera odpowiedniego smaku i aromatu. Warto również pamiętać o tym, że młode wino powinno się ściągać w ciągu roku dwukrotnie. Powinno się znajdować w specjalnym pojemniku fermentacyjnym wraz z rurką fermentacyjną. Należy również pamiętać o tym, że zbyt duża ilość cukru powoduje zatrzymanie się fermentacji, dzięki czemu uzyskujemy wprawdzie słodkie, aczkolwiek niezbyt mocne wino.