Czekolada–energetyczny zastrzyk.
Świat bez czekolady były ubogi w smak. Czekolada to kulinarna przyjemność. Można ją spożywać w każdej postaci. Oprócz walorów smakowych ma zdrowotne. Wzmacnia serce, poprawia koncentrację. Wpływa też na poziom naszej energii. Jeśli czujesz, że nie masz sił, zjedz kawałek czekolady.
Czy czekolada dodaje energii?
Spożywanie dziennie 2-3 kostek i to czekolady z zawartością 70% kakao przynosi pozytywne rezultaty. Jedz ją przed posiłkiem, wtedy pojawi się uczucie sytości i nie będziesz musiał brać dokładki ani deseru. Spożywaj wtedy, kiedy czujesz, że wyraźnie brakuje Ci energii. Zwłaszcza po popołudniu, kiedy na kawę jest już nieco za późno. Jedz przed treningiem, aby móc dłużej ćwiczyć i dać z siebie wszystko. Po intensywnym wysiłku, żeby uzupełnić braki energetyczne. Czy rzeczywiście czekolada dodaje energii? Tak, ponieważ zawiera w sobie sporo kofeiny i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Jedna tabliczka gorzkiej czekolady ma więcej kofeiny niż filiżanka kawy. Po zjedzeniu kostki od razu poprawia się koncentracja. Dostajesz przypływu energii i nie robisz się senny. To dlatego, że nadnercza zaczynają produkować więcej adrenaliny. Kofeina wpływa także na układ współczulny, który na skutek stymulacji wyostrza wzrok. Widzisz ostro i wyraźnie. Jedzenie gorzkiej czekolady wspiera serce i cały układ krążeniowy. Czujesz przypływ energii, bo Twoje serce po spożyciu tego przysmaku zaczyna bić trochę szybciej. Rozszerzają się żyły i krew zaczyna intensywniej krążyć. To dlatego mówimy, że czekolada jest jak zastrzyk energii.
Czekoladowa moc i zdrowie.
Deserowa ma sporą zawartość magnezu, który poprawia funkcjonowanie mięśni. Ten pierwiastka pomaga też w redukcji stresu. Zresztą czekolada to przysmak szczęścia i radości. Działa antydepresyjnie. Dzięki obecności magnezu lepiej wchłania się wapń. Teobromina, kolejny składnik miazgi kakaowej jest pobudzającą substancją, która sprawnie regeneruje organizm. Dlatego zjedzenie kawałka czekolady to dobry pomysł po intensywnym wysiłku. Co jeszcze wpływa na energetykę? Polifenole, które są pogromcą wolnych rodników, komórek niebezpiecznych dla ciała. One mają też swój udział w rozkurczaniu naczyń krwionośnych. Dzięki temu krew przepływa podczas wysiłku sprawniej i nie grożą nam zakrzepy. To dowód na to, że gorzką czekoladę warto jeść przed intensywnym treningiem.
Jeśli wyruszasz na górską wyprawę, weź ze sobą gorzką czekoladę. Jest zdecydowanie lepsza niż czekoladowy batonik, z ogromną ilością cukru i utwardzanych tłuszczy. Energi Ci nie braknie. Pamiętaj tylko, że czekolada jest magiczne i służy jako suplement, dopóki nie zaczniesz jeść jej więcej. Wtedy może okazać się wrogiem twojej sylwetki.