W naturze drzemie niesamowity potencjał zdrowotny, lecz nam niestety zdarza się o tym nagminnie zapominać. Soki kupowane w supermarkecie nie mają nic wspólnego ze zdrową żywnością. O wiele lepsze są te świeżo wyciskane z owoców lub warzyw. One stanowią wręcz bombę witaminową, która jest naszemu organizmowi niezbędna. Dzięki witaminom uzyskanym z soków nasze ciało może wskoczyć na naprawdę wysokie obroty i zachować przy tym pełnię witalności.
Zdrowie. Jak często należy spożywać świeżo wyciśnięte soki?
To pytanie należy tak naprawdę do tak zwanych pytań retorycznych, gdyż świeżo wyciskane soki z owoców, warzyw lub miksów obu tych składników powinno się pić jak najczęściej, a najlepiej codziennie. Co zrozumiałe zaleca się też, aby zmieniać co jakiś czas skład takich mieszanek, bo to zapobiegnie żywieniowemu marazmowi. Oczywiście w okresie zimowym trudniej o składniki do owocowo warzywnych napojów robionych w zaciszu domowym.
Jednak od czego jest wyobraźnia ludzka. Ona jest na tyle plastyczna, iż skomponowanie koktajlu wyłącznie z dostępnych zimą warzyw i owoców to będzie dla niej błahostka. Soki owocowo warzywne świeżo wyciskane powinny stanowić alternatywę dla aptecznych suplementów diety. Nic tak jak one, nie postawią człowieka na nogi i dodadzą mu chęci do działania. Dzięki nim nasza dieta stanie się znacznie bogatsza i urozmaicona. W dłuższej alternatywie czasowej nasz organizm na pewno nam za to podziękuje.
Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki?
Warto pić świeżo wyciskane soki, a choćby dlatego, że świetnie smakują i dostarczają naszemu organizmowi cennego budulca. Wspomniany materiał budulcowy przenoszony wprost do naszego krwiobiegu pomaga naszemu ciału się zregenerować i podkręca wszelkie procesy trawienne w jego wnętrzu. Soki świeżo wyciskane z owoców i warzyw są dla naszych komórek niczym paliwo i to najwyższej klasy. Jedząc te wszystkie warzywa i owoce na surowo- nie udałoby się nam dostarczyć w głąb naszych organów, aż tylu odżywczych enzymów, minerałów i witamin.
Soki świeżo wyciskane błyskawicznie przemycają do naszego organizmu te wyżej wymienione substancje I co najważniejsze nie są one wydalane wraz z resztkami pokarmów, przez co ich dobroczynne działanie jest uwalniane stopniowo. Plusem soków naturalnie wyciskanych jest również i to, że w ich strukturze można przemycić owoce lub warzywa, których dziecko nie lubi. Są one tak zmiksowane, że nawet nie wyczuje ich smaku i nie będzie miało nawet cienia podejrzeń, iż właśnie zjadło znienawidzone przez siebie warzywo.
Inne profity zdrowotne wynikające z picia świeżych, niepasteryzowanych soków?
Soki świeżo wyciskane na pewno nie zawierają ani odrobiny sztucznych barwników oraz substancji słodzących. To cenna zaleta i prawdziwy ewenement w dzisiejszym zdegenerowanym przez chemię świecie. Można nawet powiedzieć, że stanowią one ostatni bastion zdrowego, naturalnego odżywiania.
Przypisać sokom świeżo wyciskanym można i to, iż alkalizują organizm. Co w skrócie oznacza, że przywracają w naszym cielę równowagę kwasowo- zasadową. Dzięki temu czujemy się rześcy i wypoczęci. Soki zrobione ze świeżych warzyw oraz owoców wzmacniają też nasz układ immunologiczny, a to skutkuje tym, iż wszelkie przeziębienia i sezonowe infekcje odchodzą w niepamięć. Za pomocą domowych koktajli owocowo warzywnych da się przeprowadzić detoks organizmu. Takie naturalne odtruwanie tylko wzmocni jego siły obronne.
Co jeszcze można osiągnąć- pijąc świeżo wyciskane soki?
A nawet i to, że świeżo wyciskane soki zapobiegają powstawaniu takich chorób cywilizacyjnych jak anemia, miażdżyca czy cukrzyca. A to dlatego, że mają w sobie dużo witamin, a mało cukru. Sokom naturalnym można przypisać także to, że hamują rozwój otyłości i napady wilczego głodu. Ostatnią zaletą soków świeżo wyciskanych jest także fakt, iż blokują odczuwanie głodu nikotynowego. Regularnie spożywane obierają też ochotę na słodycze, a to same dobre wiadomości dla naszego organizmu.