Witamina C to jedna z najważniejszych witamin, która pełni wyjątkową funkcję w ludzkim organizmie. Choć nie brakuje jej w pokarmach spożywanych na co dzień i rzadko dochodzi do jej niedoborów, skutki małej podaży witaminy C mogą być wyjątkowo niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia, a nawet życia.
Witamina C – podstawowe źródła
Witamina C zawarta jest w wielu spożywanych na co dzień pokarmach. Jej duże ilości znajdziemy:
– owocach – w szczególności owocach jagodowych *np. truskawki, jagody, czarna porzeczka), aceroli, owocach cytrusowych i kiwi,
– warzywach – szczególnie w warzywach o zielonej barwie, takich jak brokuły, szpinak, jarmuż i kapusta, ale również w pomidorach i różnych odmianach papryki,
– kiszonkach – np. kiszone i małosolne ogórki, kiszona kapusta, kimchi.
Należy pamiętać, że witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokich temperatur, dlatego zaleca się spożywanie przynajmniej kilku porcji surowych warzyw i owoców każdego dnia. W niedoborach, a także w sezonie przeziębieniowym, warto dodatkowo suplementować witaminę C w postaci tabletek lub proszku. Przy skrajnych niedoborach witamin spowodowanych niedożywieniem, chorobami lub odwodnieniem można zastosować wlewy witaminowe, w których znajdują się duże dawki niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy C.
Witamina C – wpływ na organizm
Witamina C ma ogromny wpływ na ludzki organizm. Odpowiada ona za funkcjonowanie układu odpornościowego, który chroni nas przed szkodliwym wpływem patogenów – w sezonie przeziębieniowym wskazane są duże dawki witaminy C, które zapobiegną zachorowaniu na grypę oraz skrócą czas rekonwalescencji po wystąpieniu infekcji. Witamina C wpływa na działanie układu krwionośnego, wzmacnia naczynia krwionośne i serce. Jej duże dawki polecane są osobom cierpiącym na anemię i choroby z krzepliwością krwi – witamina C pomaga w przyswajaniu żelaza, a tym samym polecana jest kobietom w ciąży i karmiącym piersią, które są narażone na występowanie niedoborów tego pierwiastka. Jest niezbędna dla zdrowych kości, zębów i stawów.
Witamina C wykorzystywana jest również w kosmetyce. Jej wzmacniający naczynia krwionośne wpływ doceniany jest przez osoby z widocznymi i słabymi naczyniami krwionośnymi. Dodatkowo jest to silny antyoksydant, który zapobiega starzeniu się skóry. Kremy i serum z witaminą C świetnie nawilżają, ujędrniają i odżywiają cerę, poprawiają jej koloryt oraz chronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
Skutki niedoboru witamin
Wśród wielu skutków niedoboru witaminyC do najpoważniejszych należy szkorbut – dziś już bardzo rzadka choroba, która objawia się wypadaniem zębów i krwawieniem dziąseł, niegdyś powszechnie występująca u osób, których dieta była mało zasobna w świeże warzywa i owoce. Do częstszych objawów niedoboru należą m.in. problemy z pękaniem płytkich naczynek krwionośnych, zwiększona łamliwość kości, bóle stawów, problemy z wchłanianiem żelaza, a także obniżona odporność organizmu i występowanie częstych infekcji układu moczowego.