Jak zrobić ciasteczka z czekoladą i orzechami?

Ciasteczka są chyba jedną z najczęstszych form poczęstunku zarówno na imprezach jak i na święta. Ludzie decydują się na nie ze względu na to, iż są one szybkie do wykonania. No i oczywiście można je zrobić kilka dni wcześniej, a i tak pozostaną świeże. Wystarczy po upieczeniu włożyć je do słoika na ciasteczka. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na ciasteczka z czekoladą i orzechami.

Przepis na pyszne ciasteczka z czekoladą i orzechami

Warto wspomnieć, iż ciastka bardzo dobrze sprawdzają się na spotkania przy kawie czy herbacie. Jest to bardzo szybki deser. Jednak zanim przejdziemy do ich przygotowania, warto najpierw sprawdzić czy mamy wszystkie niezbędne składniki do upieczenia ciasteczek. Zatem produktami, które będą nam potrzebne są:

  • 200 g masła,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 50 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 350 g maki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 200 g czekoladowych kropelek lub pokrojonej w kawałki czekolady,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – może to też być aromat migdałowy,
  • szczypta soli.

Jak już sprawdzimy czy mamy wszystkie składniki, to możemy wziąć się w końcu za przygotowanie ciasta na ciasteczka, Co trzeba zrobić po kolei – informacje? Otóż najważniejszymi krokami oczywiście są:

  1. Na początku warto przygotować sobie miskę, do której będziemy dodawać wszystkie składniki do połączenia.
  2. Do miski dodajemy zatem masło, które miksujemy tak długo, aż powstanie puszysta masa.
  3. Do tego dodajemy cukier i jajka, które należy dobrze i dokładnie ubić.
  4. Następnie dodajemy jeszcze mąkę, sodę i sól. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły.
  5. Gdy to mamy zrobione dodajemy jeszcze czekoladę, orzechy i wanilię. Lekko mieszamy łyżką drewnianą do połączenia się składników.
  6. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 ºC góra- dół.
  7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką nakładamy odpowiedniej wielkości kopczyki. Warto zostawić sporą przerwę między ciasteczkami, gdyż ciasto może się trochę rozpłynąć.
  8. Tak ułożone ciasteczka musimy mieć w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Warto sprawdzać wykałaczką czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Ważne, aby były pieczone do momentu ich zarumienienia.
  9. Jak już ciasteczka będą upieczone to wykładamy je na blat i pozostawiamy do wystudzenia.

Jak widać przepis nie jest skomplikowany, więc na pewno każdy sobie poradzi z upieczeniem tych pysznych ciastek. Nawet można zaangażować w to swoje dzieci. Na pewno będą zadowolone.